Pretplatite se na našu
you tube stranicu-priroda zdravlje za 10
koja govori o prirodnom liječenju,ljekovitim travama,savjetima,recepti za koje niste znali itd. Stranica na You tube je napravljena za cijelu porodicu jer sadržava razne teme uglavnom korisne.

Popular Posts

Što je dobro za oštećenu jetru







 Jetra:Šta to povoljno djeluje na jetru?
Ima više zaslužnih.Među njima su bijeli luk koji ima svoja ljekovita svojstva.
On ima sumporne spojeve koji pomažu u dektosikaciji štetnih metala,poput žive,a upravo je taj učinak zaslužan za indirektno povoljno djelovanje na jetru(recept sa b.lukom je negdje na ovom blogu ),a tu su i riža,zob,citrusi,mahunarke i dr. 
zatim jabuke i kruške su bogate pektinom,vlaknom topivim u vodi,koji je dobro i blago sredrstvo za snižavanje holesterola u krvi.Jer masna jetra ima otežan rad i umanjenu funkciju zbog čega dolazi do problema.

Čistači jetre i krvi moglo bi se slobodno napisati su raštika,grah i grašak jer su puni hlorofila. Otrovi za jetru svi znaju koji su ali evo malo da se podsjetimo:masna i pržena hrana,alkohol,cigarete,pesticidi u hrani,lijekovi,prekomjerno uzimanje hrane(prejedanje),teški fizički radovi... 


Zatim ljekovite trave koje su korisne i još savjeta za jetru:


Svjež korijen čička potiče izlučivanje žuči te snizuje šećer u krvi. 
List artičoke ima važnu ulogu kod pomoći jetri,jer povoljno djeluje na rad jetre i žuči.
Sikavica štiti jetru od oštećenja.Može se naći u kapsulama u apotekama.
Slatki korijen se pokazao kao odlično sredstvo u liječenju bolesti jetre. Jedno je istraživanje dokazalo kako sladić povećava proizvodnju interferona, što objašnjava jedinstvenu sposobnost ove biljke da brani jetru od štetnih toksina.
Svježi korijen maslačka je veoma korisno sredstvo za drenažu jetre,kao i kod tegoba s otežanim lučenjem žuči, probavnih problema i slabog apetita. Maslačak ima blago diuretičko i laksativno djelovanje, a bogat je kalijem, fruktozom i inulinom koji olakšava probavu.
Na jetru čudotvorno djeluju mrkva, sve vrste zelene salate, potočarka, paradajz i masline,na rad je još podstiće limun,mandarina,naranča i dr. 



tags:jetra,čišćenje jetre,čajevi,hrana,

No comments:

Post a Comment

Vaš komentar će biti provjeren te objavljen ili ne objavljen.Komentari upućeni vlasniku bloga neće se objavljivati.