Pretplatite se na našu
you tube stranicu-priroda zdravlje za 10
koja govori o prirodnom liječenju,ljekovitim travama,savjetima,recepti za koje niste znali itd. Stranica na You tube je napravljena za cijelu porodicu jer sadržava razne teme uglavnom korisne.

Popular Posts

Prevencija za srčani udar I dio




Srčani udar nastaje zbog potpunog začepljenja srčane arterije koje uzrokuje ugrušak (tromb) koji se obično odvoji od aterosklerotičnog plaka. 

Kako ove arterije opskrbljuju srčani mišić kisikom i hranom, dovod biva prekinut a posljedica toga je odumiranje stanica srčanog mišića. Kako je srčani mišić glavni pokretač pumpanja krvi iz srca, dolazi do prestanka rada srca.
Primjera radi u Hrvatskoj godišnje umire oko 26.000 osoba od srčanog udara. Jedna trećina oboljelih preživi. Za bolest je najvažnije prepoznati simptome srčanog udara i pozvati hitnu pomoć jer je prvi sat najvažniji jer je onda uspješnost liječenja najveća.
 
Simptomi  su:
  • neugodan pritisak ili osjećaj punoće u grudima,
  • stezajuća bol u sredini prsnog koša koja traje više od jedne minute,
  • širenje bolova u lijevu ruku,
  • omaglica (naglo zamračenje vida), vrtoglavica, povraćanje,
  • nedostatak zraka
Prirodan način liječenja srčanog udara je isključivo preventiva koja smanjuje mogućnost i do 60 %. Ista pravila vrijede i kod suzbijanja ateroskleroze s tim da treba pojačati prirodne tvari za razbijanje tromba (ugruška) odnosno za razrjeđivanje krvi (antikoagulacijske tvari).

Recepti i čajevi kod  problema začepljenja srčane arterije:
Uzeti 10 svježih stabljika peršuna zajedno sa listovima stavi se u litar čistog prirodnog vina i doda jedna do dvije velike kašike vinskog sirćeta. Kuha se 10 minuta na tihoj vatri (skidti pjenu koja se pojavi). Poslije se doda 350 gr pravog pčelinjeg meda i ostavi da se lagano kuha još 4 minute. Vruće vino za srce procijediti i još toplo staviti u boce koje su prethodno isprane jakim alkoholom. Dobro zatvoriti! Talog koji se stvara nije škodljiv i slobodno se može piti.Ako osjetiš svoje srce, uzmi jednu, dvije, tri ili više punih velikih kašika na dan a najviše šest, i probadanja u srcu (izazvana promjenom vremena ili uzbuđenjem) proći će kao rukom odnesena.
Čaj od DIVLJE KLEKE - za ozbiljne probleme sa srce i za čišćenje krvnih sudova.
 RUZMARIN za jačanje srca: biljku potopiti u litar čistog bijelog vina i ostaviti da odstoji. Svako jutro uzimati po čašicu.
 GLOG- njadjelotvornija biljka za jačanje srca i regulisanje rada srca i krvnog pritiska. Djelotvoran je i u slučaju zakrečenja krvnih sudova i angine pektoris.
Listovi se beru nakon cvjetanja, a plodovi u jesan kada sazriju.I tako dalje....

.
tags:srčani udar,simptomi,

1 comment:

  1. Nakon što prebolimo lošu bakteriju poput e.colija, imamo li veći rizik za dobiti srćane bolesti

    ReplyDelete

Vaš komentar će biti provjeren te objavljen ili ne objavljen.Komentari upućeni vlasniku bloga neće se objavljivati.