Pretplatite se na našu
you tube stranicu-priroda zdravlje za 10
koja govori o prirodnom liječenju,ljekovitim travama,savjetima,recepti za koje niste znali itd. Stranica na You tube je napravljena za cijelu porodicu jer sadržava razne teme uglavnom korisne.

Popular Posts

Birgerova bolest-lat: thromboangiitis obliterans , eng. Morbus Winiwarter-Buerger




Birgerova bolest još uvijek nema odgovornog uzročnika zato su tu više nagađanja kako nastaje bolest i zbog čega.U svakom slučaju se svi slažu da je jedan od uzročnika duhan bilo da je o pušaču riječ ili osobi koja boravi u prostoriji sa pušačima.Kada bolesnik osjeti bolne grčeve u listovima koji nastaju za vrijeme kretanja, to je znak da je upalni proces zahvatio arterijski sud. Daljnja simptomatologija i razvoj bolesti zavise od toga na kojoj je dužini i uopće na kojem je krvnom sudu došlo do prekida protoka zbog upalnotrombotičnog procesa.
Pojavljuje se ograničeno bolno crvenilo po koži potkoljenica, koje često mijenja lokalizaciju. Ovo je tipičan znak početka bolesti i u stručnoj literaturi se zove Thrombophlebitis migrans (migrirajuća upala površinskih vena). Zatim se javljaju epizode hladnoće i trnjenja u stopalima.

 Karakterističan je izgled prstiju na stopalima „birgeraša"- dio kože oko nokatne ploče je zacrvenjen i otečen, dok ostali dio prsta ima uobičajen izgled.
Kada vas neko pita što je  i kako nastaje Birgherova bolest,možete reći da se radi o upalnom oboljenju zida jedne ili više krvnih žila i da uzrokuje trombozu - zapušenje dijela žile koji je zahvaćen upalom. Najčešće je riječ o krvnim žilama na nogama, pogotovo na potkoljenicama, ali ni one veće smještene u zdjelici često nisu pošteđene...
Bolest počinje atipično, tiho i skoro neprimjetno iako su simptomi karakteristični. Mladi ljudi često ignoriršu znakove upozorenja.
Potrebno je da osobe sa ovim simptomima prestanu pušiti ili da prestanu boraviti u prostorijama gdje se nalazi duhanski dim.
Poslednjih dvadesetak godina u terapiju je uvedena metoda liječenja kiseonikom pod povišenim pritiskom - hiperbarična oksigenacija,ali je potrebno dosta vremena i truda kako pacijenta tako i liječnika, ako se terapija kiseonikom pod povišenim pritiskom primjeni u fazi odmakle bolesti, procenat uspješnosti opada zato trteba na vrijeme reagovati.
Da ponovimo  činjenice:Birgerova bolest krvnih sudova je zapaljenje arterija i vena nepoznatog uzroka  ovdje su krvne žile ugrožene posebno periferni dijelovi  kao što su noge,ruke ,nervi,rjeđe srce i mozak...
Liječenje prirodom i ovdje ima rezultata pa tako je jedna žena imala simptome ove bolesti i riješila ih se za jednu nedelju tako što je uzimala 1 kafenu  kašičicu cimeta i 1 supenu kašičicu meda ujutru i uvečer prije jela te Vitamin B6,B12 i  folnu kiselinu .Duže vremena je imala problema i ništa joj nije pomagalo prije toga.
U drugom slučaju je osoba koristila koprivu-žaru pila je duže vremena dnevno prije jela na pola sata čašu na gutljaje,korištenje bijelog luka pomaže,uz to je koristio vegetarijansku hranu i često gledao u Sunce to je našao na intertnetu kako se liječiti Suncem nakon čega je spoznao da je vjera u Boga njemu postala najvažnija terapija.
Eto toliko za ovu bolest,ako imate neka svoja iskustva pište da i drugima pomognete,uz to tu je i forum1 i forum 2.
.

No comments:

Post a Comment

Vaš komentar će biti provjeren te objavljen ili ne objavljen.Komentari upućeni vlasniku bloga neće se objavljivati.