Pretplatite se na našu
you tube stranicu-priroda zdravlje za 10
koja govori o prirodnom liječenju,ljekovitim travama,savjetima,recepti za koje niste znali itd. Stranica na You tube je napravljena za cijelu porodicu jer sadržava razne teme uglavnom korisne.

Popular Posts

Umor,razdražljivost


Umor,razdražljivost, depresija, dekoncentracija, nesanica na sve utiče nedostatak folne kiseline. Učestvuje u stvaranju DNK i RNK, genetskog materijala organizma, a posebno je važna kada tkiva i organi brzo rastu (trudnoća, djetinjstvo).Folna kiselina, prema nekim istraživanjima, može da zaštiti od raka debelog crijeva, raka dojki, grlića materice, pankreasa i želuca. 


Folna kiselina ili vitamin B9 član je vitamina B-kompleksa. Važna je za sintezu DNK i konverziju nekihaminokiselina. Nedostatak može dovesti do anemije.
Folna kiselina je zapravo pteroilglutaminska kiselina koja se sastoji od tri komponente: 2-amino-4-hidroksipteridinske jezgre, p-aminobenzojeve kiseline i glutaminske kiseline. To je narančastožuti kristaličan prašak teško topiv u vodi i organskim otapalima. Hidrolizira se pod utjecajem kiselina, a razgrađuje pod utjecajem oksidansareducensa i UV-zračenja.
Važna je u sintezi nukleinskih kiselina i održavanju normalne eritropoeze. Zato pri nedostatku folne kiseline može doći do megaloblastične anemije i problema s probavom.
Folna kiselina, vitamin B6 i B12 utiču na nivo aminokiseline homocistein u krvi. Povećane vrijednosti homocisteina su povezane sa srčanim oboljenjima, depresijom, Alchajmerovom bolešću. Nedostatak folne kiseline je u vezi i sa degenerativnim oštećenjima nerava i sa Parkinsonovom bolešću.
Bogati izvori folne kiseline su jetra, bubrezi, tamno zeleno povrće,kvasac,orasi,grah, soja,pivski kvasac, mlijeko,cijelo zrno žitarica, pšenične klice.
Ja sam slučajno saznao da imam dovoljno folne kisline u nekom ispitivanju u obližnjoj apoteci, pomoću nekog aparata olovke ali bilo ih je kojima je nedostajalo ovog vitamina.


tags:folna kiselina,nedostatak vitamina B9,umor,

No comments:

Post a Comment

Vaš komentar će biti provjeren te objavljen ili ne objavljen.Komentari upućeni vlasniku bloga neće se objavljivati.