Pretplatite se na našu you tube stranicu koja govori o prirodnom liječenju,ljekovitim travama,savjetima,recepti za koje niste znali itd.

Stranica na You tube je napravljena za cijelu porodicu jer razne teme je sadržavaju.
https://www.youtube.com/channel/UCy8Hde7OVnKbm4MX-qOvYuw

Popular Posts

Sigurna kupovina preko Iherba ono što vama treba je tu sa povoljnom poštarinom od 4 dolara te popust na veće iznose od 10 % https://www.iherb.com/?rcode=ARS0464

Umor,razdražljivost


Umor,razdražljivost, depresija, dekoncentracija, nesanica na sve utiče nedostatak folne kiseline. Učestvuje u stvaranju DNK i RNK, genetskog materijala organizma, a posebno je važna kada tkiva i organi brzo rastu (trudnoća, djetinjstvo).Folna kiselina, prema nekim istraživanjima, može da zaštiti od raka debelog crijeva, raka dojki, grlića materice, pankreasa i želuca. 


Folna kiselina ili vitamin B9 član je vitamina B-kompleksa. Važna je za sintezu DNK i konverziju nekihaminokiselina. Nedostatak može dovesti do anemije.
Folna kiselina je zapravo pteroilglutaminska kiselina koja se sastoji od tri komponente: 2-amino-4-hidroksipteridinske jezgre, p-aminobenzojeve kiseline i glutaminske kiseline. To je narančastožuti kristaličan prašak teško topiv u vodi i organskim otapalima. Hidrolizira se pod utjecajem kiselina, a razgrađuje pod utjecajem oksidansareducensa i UV-zračenja.
Važna je u sintezi nukleinskih kiselina i održavanju normalne eritropoeze. Zato pri nedostatku folne kiseline može doći do megaloblastične anemije i problema s probavom.
Folna kiselina, vitamin B6 i B12 utiču na nivo aminokiseline homocistein u krvi. Povećane vrijednosti homocisteina su povezane sa srčanim oboljenjima, depresijom, Alchajmerovom bolešću. Nedostatak folne kiseline je u vezi i sa degenerativnim oštećenjima nerava i sa Parkinsonovom bolešću.
Bogati izvori folne kiseline su jetra, bubrezi, tamno zeleno povrće,kvasac,orasi,grah, soja,pivski kvasac, mlijeko,cijelo zrno žitarica, pšenične klice.
Ja sam slučajno saznao da imam dovoljno folne kisline u nekom ispitivanju u obližnjoj apoteci, pomoću nekog aparata olovke ali bilo ih je kojima je nedostajalo ovog vitamina.


tags:folna kiselina,nedostatak vitamina B9,umor,

No comments:

Post a Comment

Vaš komentar će biti provjeren te objavljen ili ne objavljen.Komentari upućeni vlasniku bloga neće se objavljivati.