Pretplatite se na našu
you tube stranicu-priroda zdravlje za 10
koja govori o prirodnom liječenju,ljekovitim travama,savjetima,recepti za koje niste znali itd. Stranica na You tube je napravljena za cijelu porodicu jer sadržava razne teme uglavnom korisne.

Popular Posts

Ljekovito bilje

Ljekovito bilje: prirodni lijek,izgled,branje,sušenje,pakovanje.....

ARTIČOKA (gardun) - Cynara scolymus:Artičoka eliminiše nakupljanje tekućine u trbušnoj šupljini, žuticu, giht, reumu, gojaznost, astmu, urtikariju i ekcem.U eliminaciji uree,kolesterola, mokraćne kiseline i bjelančevina u mokraći, artičoka je pravilijek.U sprječavanju ovapnjenja krvnih žila,infarkta, moždane kapi i angine pektoris.Artičoka djeluje preventivno i terapijski na smanjenja kolesterola u krvi.

BAGREM (akacija, kraljevo drvo) - Robinia pseudoacacia :Cvjetovi sadrže oko 40 mg vitamina C, 2 mg šećera, eterično ulje, smolu, tanin, sirinogin, ali iotrovne bjelančevine fasin, robin i benzoaldehid. Sjemenke sadrže i vitamine A, B1, B2, B6,
kao i minerale magnezija, fosfor, gvožđe, cink, kalij, natrijum, kalcij.U narodu koji poznaju vrijednosti bagrema, cvijet se bere neposredno prije otvaranja, a list dok je sasvim mlad.Narodna medicina preporučuje čaj od osušenih cvjetova, koji je i ukusan i ljekovit kod prehlada i kašlja. S druge strane, u sviježim mahunama i sjemenkama ima mnogo bjelančevina, ugljenih hidrata i masnoće.

BOKVICA - Plantago:Čaj od bokvice idealan je za sve vrste bolesti jajnika i

maternice.Ima antibiotsko djelovanje, ublažava upale,djeluje adstringentno. Pomaže kod katara dišnih puteva, poboljšava iskašljavanje i ublažava kašalj,smiruje upale sluznice usne šupljine i ždrijela. Kao kupka koristi se kod kožnih bolesti i manjih rana.Sjeme od bokvice koristi se kao preventiva kod svih vrsta parazita u stomaku.

tags:ljekovito bilje,trave,lijek,sušenje,pakovanje,branje,

No comments:

Post a Comment

Vaš komentar će biti provjeren te objavljen ili ne objavljen.Komentari upućeni vlasniku bloga neće se objavljivati.