Sad ko je ne ubere ,morati će čekati opet godinu na branje.
Malo ko obrati pažnju na ovu prelijepu ljekovitu travku.U mom kraju se kopriva(žara) bere do 6 maja,kada su u pitanju listovi.
Evo jednog recepta za sok od žare: 20 vrhova žare preliti sa 1 l vode i 2 limontusa.
Ostaviti da odstoji 24 h.Procijediti žaru,staviti još jedan limontus,pola flašice ekstrata od kivija i 1 kg šećera.Miješati dok se šećer ne istopi.
Žaru možete jesti ,osim kao zelje,isitniti i sipati u čorbicu zatim pohovati kao papriku i super je.Sušiti za čaja,cijelu biljku.Korijen se opere i osuši,a može se praviti i tinktura od korijena,vrlo je ljekovita kod anemije,slabokrvnosti,širi vene,pojačava cirkulaciju i td.
tags:žara,kopriva,ljekovite biljke,ljekovita trava,zdrava hrana,brabnje koprive,
No comments:
Post a Comment
Vaš komentar će biti provjeren te objavljen ili ne objavljen.Komentari upućeni vlasniku bloga neće se objavljivati.