Popular Posts

Hrana kod bolesne jetre



Kada je jetra u opasnosti mora se povesti računa,nađe se uvijek neka dijeta nemasna najbolja je ona gdje piše da je jetrena dijeta.Ovdje je jedan od primjera gdje se opisuje hrana koju jetra treba kada je bolesna:
Jetrena    dijeta
od bolesti jetre treba provesti sljedeću dijetu. Ujutro popiti čaj. Za ručak 3 kuhana krumpira sa špinatom, mrkvom i drugim povrćem koje ne stvara plinove u trbuhu. Navečer također 3 kuhana krumpira s mlijekom, svježim sirom i raznim korjenastim povrćem. Sve bez soli. Strogo izbjegavati ljute začine i jako hladna jela i pića, naročito mineralnu vodu, pivo i sladoled. Kura traje 4 tjedna. Alkoholna pića kod svih su bolesti jetre strogo zabranjena.
--   mrkva: Tko neće pripremati sok od mrkve, može ga nadomjestiti naribanom mrkvom. 
 
Protiv teških jetrenih poremećaja pomaže ako se dan-dva drži dijeta mrkvom. Njeno se djelovanje može potkrijepiti salatom od vodopije (cikorija, Cychorium intybus), maslačka, ili drugih gorkih biljki.
-- Prestanite jesti masnoće, na masti pečena jela, slatkiše, čak i voće i voćne sokove. Ubrzo će se jetra smiriti i prestati povraćanje žuči.
--  mrkva, limun, kestenov med, rajčica, cikla, povrtnica i sirove stabljike maslačka (10-15 dnevno): Jesti što više kroz tri tjedna. 
--    špinat: treba jesti kao salatu. 
--    trešnje: jesti trešnje  što više.
--    grožđe: Tijekom 2 tjedna jesti 1-2 kg grožđa. 
--    bazga: Bobice bazge jesti kao kompot.
--    borovica: Nekoliko puta dnevno žvakati 4-5 bobica borovice.Zatim i sokovi imaju važnu ulogu.
-----    špinat: Za bolesna jetra preporučujemo piti prirodni i svježi sok od špinata. 
-----    povrtnica (rotkva; Raphanus sativus): U maloj količini koristi, a u većoj škodi. Dnevno smijete popiti najviše žličicu rotkvina soka. Sok od povrtnice je ljekovit, osim kod ciroze jetre kada treba koristiti sok od svježih listova kupusa.
-----    mrkva: Protiv jetrenih tegoba pomaže prijesan sok od mrkve. 

Kod začepljenja jetrenih vodova uzeti po 50 g pšenice, ječma i zobi, očistiti i preko noći namočiti u 2 litre vode. Ujutro žito raskuhati. Dnevno popiti 1 litru uvarka s malo svježeg limunova soka. Uz svaki objed jesti malo raskuhanog žita, tako da se tijekom dana pojede sva količina žita.


tags:bolesna jetra,sok,hrana,

No comments:

Post a Comment

Vaš komentar će biti provjeren te objavljen ili ne objavljen.Komentari upućeni vlasniku bloga neće se objavljivati.