Pretplatite se na našu
you tube stranicu-priroda zdravlje za 10
koja govori o prirodnom liječenju,ljekovitim travama,savjetima,recepti za koje niste znali itd. Stranica na You tube je napravljena za cijelu porodicu jer sadržava razne teme uglavnom korisne.

Popular Posts

Paradajz-rajčica je lijek


Paradajz-rajčica  kao lijek, do sada je pokazao najbolje rezultate u vidu soka od paradajza. Ljekovita svojstva ovog napitka ogledaju se u tome da: reguliše metabolizam, jača otpornost organizma, izbacuje suvišnu tečnost iz organizma, snižava krvni pritisak (ukoliko se ne posoli), popravlja krvnu sliku (djeluje protiv malokrvnosti), reguliše varenje, pozitivno djeluje na bolesti jetre, pankreasa i protiv reume.
Sok od paradajza treba koristiti kod premora jer okrepljuje i cisti organizam a ujedno tijelo oslobađa od neprijatnih mirisa. Takođe je dobar prirodni lijek protiv prevremenog starenja, kašlja, plućnih bolesti i bolesti mokraćnih organa.
Naucna istraživanja pokazuju da sok od paradajza umanjuje slepljivanje trombocita (sprijećava trombozu), pogotovo kod osoba sa dijabetesom tip 2. Kako je poznato da dijabetićari imaju povećan rizik od nastanka tromba a ova pojava je najčešći uzročnik infarkta srca i mozga, preporućuje im se upotreba soka od paradajza, samo što pri tom treba i umanjiti unos natrijuma.
Podstiće stvaranje crvenih krvnih zrnaca i pravilan rad pankreasa pa je koristan osobama koje pate od anemije i  dijabetićarima je korisno.
Reguliše rad jetre i zuči.
Srčani bolesnici bi iz istog razloga trebali upotrebljavati sok od paradajza kao i zbog visokog sadržaja kalijuma. Osim toga ovaj napitak smanjuje loš holesterol i ujedno umanjuje opasnost od njegovog taloženja na krvnim sudovima.
.
Sok od paradajza za lijeka upotrebljava se najmanje 2 dl svježe pripremljenog napitka u toku dana. Kada je liječenje anemije u pitanju ili nagli gubitak krvi, potrebno je povećati dnevnu dozu soka od paradajza.

1 comment:

  1. It's гeally verу complex in this active life to
    listen newѕ on Television, thus I simply use world
    wide web for that purpose, and get the most rеcent news.

    ReplyDelete

Vaš komentar će biti provjeren te objavljen ili ne objavljen.Komentari upućeni vlasniku bloga neće se objavljivati.